Pijn in de voeten? Dan ben je bij MOOV Podologie aan het juiste adres. Hieronder een lijst met veelvoorkomende klachten die kunnen behandeld worden in de praktijk. Uiteraard kan je bij ons ook terecht met klachten die hieronder niet staan benoemd en uitgelegd. Onderstaande klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals het dragen van verkeerde en slechte schoenen, een afwijkende stand van de voeten of een trauma. Dit kijkt MOOV Podologie uitgebreid na en kan jou na het onderzoek van een oplossing voorzien. Vaak wordt er multidisciplinair samengewerkt om jou zo goed en snel mogelijk comfortabel en pijnvrij kan laten bewegen.
Lees hieronder verder…
fasciitis plantaris/
hielspoor
Het is een ontsteking van het peesblad onder de voetzool. Deze fascia verbindt het hielbeen met de bal van de voet en zorgt voor stabiliteit en het buigen van de tenen. Wanneer deze ontsteking langdurig is, kan er verkalking aan het hielbeen optreden. Deze extra botvorming op het hielbeen wordt ook wel hielspoor genoemd.
De termen van fasciitis plantaris en hielspoor worden vaak door mekaar gebruikt, maar beiden worden gekenmerkt door dezelfde pijn. Je zal een stekende en zeurende pijn voelen aan de onderzijde van de voet, meestal ter hoogte van de hiel of in de holte van uw voetboog. Deze kan uitstralen naar de voorvoet en tenen toe. Je zal dit meest gewaar worden ’s morgens, na rust of tijdens en na fysieke activiteit.
De klacht kan ontstaan bij verschillende voettypes. Zowel het naar binnen doorzakken van de voeten kan de pees teveel op rek brengen. Evenzeer kan de klacht ontstaan doordat er te weinig beweging aanwezig is tijdens het functioneren. Hierdoor zal de schokbreking niet voldoende aanwezig zijn en zal de impact voor het pleesblad enorm stijgen. Ook mensen met overgewicht zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van deze klacht.
Hierbij zijn podologische zolen een enorm dankbaar gegeven, niet enkel kunnen zij de oorzaak aanpakken, ook zullen zij vrij direct het comfort van het stappen kunnen herstellen.
Fat pad atrofie /
doortrapte hiel of voorvoet
De pijn lokaliseert zicht aan de onderzijde van de hiel of voorvoet en geeft een doortrapt gevoel. Dit kan gepaard gaan met kleine (vet)bolletjes die op de binnen en/of buitenzijde van de hiel zichtbaar zijn.
Dit syndroom komt voornamelijk bij ouderen voor maar kan evenzeer bij een jong persoon ontstaan. Vooral lopen op blote voeten of schoenen met dunne of harde onderzool kan pijnlijk zijn.
Bij MOOV Podologie kunnen de podologische zolen het resterende vetkussen bij elkaar duwen, waardoor de bescherming voor andere structuren opnieuw meer aanwezig zal zijn. De hardheid van het materiaal bij specifieke klacht zal ook bijdragen om meer demping en bescherming te bieden.
fibromatosis plantaris /
morbus ledderhose
Dit is een verharding die optreedt in het bindweefsel van het peesblad onder de voet (fascia plantaris). De verharding zal zich uiten in knobbelvormige structuren en doen op zich geen pijn. Door de grootte en plaats kunnen ze wel hinder veroorzaken.
Dit is een erfelijke aandoening die makkelijk te herkennen en niet altijd pijnklachten zal opleveren. Wanneer de verdikkingen, ook wel gekend als noduli zich bevinden op een plaats van veel druk of belasting, kan dit wel hinder en/of pijn veroorzaken.
Door middel van podologische zolen kunnen deze verdikkingen volledig drukvrij worden gelegd, waardoor klachten volledig verdwijnen.
De beweging van de grote teen is gelimiteerd naar boven toe, zowel belast als onbelast. Dit kan het stappen bemoeilijken.
Deze aandoening kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal zal de slijtage van het kraakbeen in het grote teengewricht worden gezien als oorzaak. Dit kan zowel door de erfelijke aanleg, een trauma of de overbelasting van dit gewricht door de jaren heen. Andere oorzaken kunnen gewrichtsontstekingen, bijvoorbeeld reuma en jicht zijn. Dit zal per definitie niet altijd pijn opleveren. Sommige mensen zullen hier geen last van ervaren en andere dan weer wel doordat de functiebeperking en een fout in het afrolpatroon de stress op dit gewricht kan laten toenemen.
Met zolen en aangepaste kunnen de drukpunten verlegd en verdeeld worden waardoor de afrolbeweging opnieuw pijnvrij kan gebeuren.
Hallux limitus
De beweging van de grote teen is extreem gelimiteerd, waardoor dat deze amper tot zelfs niet geplooid kan worden.
Deze aandoening kan op verschillende manieren ontstaan. Meestal zal de slijtage van het kraakbeen in het grote teengewricht worden gezien als oorzaak. Dit kan zowel door de erfelijke aanleg, een trauma of de overbelasting van dit gewricht door de jaren heen. Andere oorzaken kunnen gewrichtsontstekingen, bijvoorbeeld reuma en jicht zijn. Dit zal per definitie niet altijd pijn opleveren. Sommige mensen zullen hier geen last van ervaren en andere dan weer wel doordat de functiebeperking en een fout in het afrolpatroon de stress op dit gewricht kan laten toenemen.
Met zolen en aangepaste kunnen de drukpunten verlegd en verdeeld worden waardoor de afrolbeweging opnieuw pijnvrij kan gebeuren.
hallux rigidus
Dit is een extra botaangroei op de achterzijde van het hielbeen. De botaanwas zelf doet geen pijn, maar kan wel ongemak veroorzaken. Wanneer deze ontsteekt kan dit wel pijn geven.
De exostose op het hielbeen ontstaat door overmatige druk van buitenaf op de achterzijde van het bot. Het lichaam zal hierop reageren door het extra bot te vormen, er kan roodheid en zwelling op en rondom het hielbeen ontstaan. In eerste instantie zal te klein of smal schoeisel hier een grote invloed op hebben. Secundair kunnen bepaalde voetstatiek of morfologie hier ook een aandeel in dragen. Mensen met deze aandoening kunnen ook te maken krijgen met een slijmbeursontsteking en/of achillespeesontstekingen.
De aandoening is met podologische zolen vrij snel onder controle te krijgen. MOOV Podologie onderzoekt steeds eerst waar de overdruk vandaan komt en dan deze dan drukvrij leggen met materiaal en sturing.
haglund exostose
Hier heeft het gewricht van de grote teen een standsafwijking. De grote teen zal naar binnen (naar de andere tenen toe) groeien en dit in combinatie met een knobbelvorming op de zijkant.
Er kunnen klachten ontstaan door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming. De pijn zal zich uiten in roodheid, zwelling en een steken tijdens het stappen. Door de toenemende scheefstand kan ook de statiek van de andere tenen veranderen naar een hamer- of klauwstand. De tenen kunnen ook boven en onder mekaar komen te liggen.
Er liggen meerdere oorzaken aan de basis van deze afwijking, verkeerd schoeisel zoals hoge hakken en spitse snuiten spelen hierin een rol. Een afwijkende afrolpatroon van de voet, waardoor de druk op dit gewricht te hoog ligt, heeft vaak een groot aandeel en natuurlijk speelt de erfelijkheid ook mee. Met op maat gemaakte zolen kan de belasting van het gewricht verminderd worden en een verdere scheefstand vermeden worden. Het belang van goede schoenen en welke beter te vermijden komt ook aan bod tijdens een uitgebreid podologisch onderzoek bij MOOV.
hallux abducto valgus
/ hallux valgus
Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten pijn aan de onderzijde van de voorvoet.
Je kan bij deze klacht irritaties, ontstekingen, overbelasting of een doorlopen gevoel ervaren in de voorvoeten. Hoe meer je de voeten zal belasten, hoe meer de pijn zal toenemen. Deze pijn is voornamelijk voelbaar bij het “afstoten” van de voet, maar ook tijdens rust kan een zeurende pijn of branderig gevoel aanwezig zijn. Deze klacht kan door de combinatie van verkeerde schoenen met een afwijking in het afrolpatroon tot uiting komen. Hier liggen steeds meerdere oorzaken aan de basis.
De zolen van MOOV Podologie kunnen de druk ter hoogte van de voorvoet wegnemen met het juiste element, de correcte hardheid van materiaal en aangepaste correcties. Dit kan allemaal juist en correct bepaald worden na een uitgebreid onderzoek.
metatarsalgie /
voorvoetspijn
Dit is een ontsteking, welke veroorzaakt wordt door een te grote trekkracht van de pezen die aanhechten op de achterzijde van de hiel. Dit probleem treedt voornamelijk op bij kinderen in de groei, doordat kinderen nog een onvolgroeid skelet hebben. Op de plaats waar de achillespees vasthecht op het bot zit nog een groeischijf. En deze groeischijf bestaat voornamelijk uit kraakbeen.
Algemeen komt deze aandoening meer voor bij jongens dan bij meisjes, tussen de leeftijd van 8 tot 15 jaar. De pijn is vaak zeurend of stekend en treedt voornamelijk op na een groter actieve belasting zoals sport. Deze aandoening ontstaat doordat de trekkracht op de groeischijf te hoog wordt. Dit kan mede ontstaan door de inspanning waarbij veel gesprint en gesprongen wordt en mede door een verkeerde dynamische afrolbeweging van de voeten.
De behandeling zal vaak een combinatie therapie worden, waarbij zowel podologische zolen, correct schoeisel en rust op de voorgrond zullen staan.
Morbus sever /
ziekte van sever /
apophysitis calcaneum (hielpijn)
Hierbij wordt er een zenuw gekneld tussen 2 voetbeentjes. Dit kan een brandende, stekende, zeurende of knagende pijn veroorzaken.De pijn treedt meestal op na een inspanning en zal langzaam erger worden.
Deze klacht komt meer voor bij vrouwen dan mannen en kan een uitstralende pijn richting de tenen geven. De oorzaken kunnen gebonden liggen bij het voettype, het afrolpatroon, verkorting van posterieure keten en/of puntig en spits schoeisel.
MOOV Podologie kan via een voorvoetsteun en correcties in de inlegzolen de middenvoetsbeentjes laten spreiden waardoor de zenuw opnieuw ruimte krijgt. Dit in combinatie met advies over correcte schoenen kan de pijn doen afnemen en volledig onder controle brengen.
mortons neuralgie
Ingroeiende nagels, blauwe nagels, nageltrauma's, eeltvorming, blaren, likdoorns,...
Al deze aandoeningen zijn een beschermingsmechanisme van huid en nagel op druk en wrijving, dit zal voornamelijk ontstaan rond de hielen, voorvoeten en tenen. Wanneer dit eenmalig is kan dit wijten zijn aan een trauma of het dragen van niet correct schoeisel, bijvoorbeeld hoge hakken, spitse schoenneuzen, .. Wanneer dit steeds opnieuw terugkeert, kan de oorzaak vaak gevonden worden in een biomechanische afwijking van de voeten. Dit kan met een podologisch onderzoek gedetecteerd worden en opgelost met op maat gemaakte zolen.
nagel- en huidproblemen
Dit is een standsafwijking van de voet. Het kan zowel een verworven als een neurologische aandoening zijn. De wreef van de voet is hierbij zeer hoog en uitgesproken. De spieren rond de voet staan meer gespannen. Dit gaat vaak gepaard met hamer- en/of klauwstand van de tenen.
Dit specifiek voettype is gekenmerkt door de hoge mediale voetboog en de hoge wreef. Deze afwijkende voetstand gaat vaak gepaard met metatarsalgie, klauw- en/of hamertenen, eelt,… Je kan met zolen de gevolgen hiervan onder controle houden en de pijnklachten volledig reduceren.
MOOV Podologie maakt inlegzolen volledig op maat om jou opnieuw alle comfort terug te geven.
pes cavus
Hier gaat de voet een zeer lage boog vertonen, dit al dan niet in combinatie met het naar binnen kantelen van het hielbeen. Wanneer de voetboog laag is zonder dat het hielbeen naar binnen knikt, zal dit zelden klachten veroorzaken. Andersom kan dit wel klachten opleveren. Op jonge leeftijd kan dit nog volledig gecorrigeerd worden.
Dit wordt in de volksmond ook vaak benoemd als ‘platvoet’ of een ‘doorgezakte voet’ omdat de voetboog zich zeer laag tegen de grond zal bevinden. Wanneer deze boog laag is, als gevoel van een verkeerd functioneren van de voet, heeft dit niet enkel een gevolg voor de voeten zelf. Maar ook voor hoger gelegen niveaus zoals knie, heup en rug zal de positie van het gewricht veranderen en mee naar binnen geroteerd worden, met alle gevolgen van dien. Ook een algemene vermoeidheid van voeten en lichaam kan zich uiten door de verkeerde naar binnen gekantelde stand van de voeten. Deze problematiek kan gestuurd worden met podologische zolen en zowel curatief en preventief zijn grote meerwaarde tonen.
Pes plano valgus
Kinderen hebben vaak een soepele platvoet en worden hier ook mee geboren. Rond de leeftijd van 6 jaar is het aangewezen om je kind podologisch te laten screenen. Vanaf de leeftijd van 6 jaar zouden de voeten mooi 'recht' moeten staan. Wanneer dit niet zo is, kunnen podologische zolen dit nog volledig corrigeren zodat er een zoolonafhankelijkheid optreedt.
Vaak gaan kinderen van deze ‘platvoeten’ geen last ervaren, waardoor er preventief niet altijd ingegrepen wordt. Kinderen zijn juist de meest belangrijke doelgroep om dit preventief te laten nakijken. Het voordeel bij kinderen in de groei, is dat de botstructuur nog niet 100% vaststaat en er nog veel kraakbeen aanwezig is, hierdoor kan dit gestuurd en gecorrigeerd vanuit podologische zolen. Zodat zolen in de toekomst weggelaten kunnen worden en zij zorgeloos en pijnvrij kunnen bewegen.
platvoeten bij kinderen
De 2 kleine botstructuren aan de onderzijde van de grote teen geven pijn. Vaak door een trauma of overbelasting veroorzaakt.
Sesamoïditis is de medische naam voor de ontsteking van de sesambeentjes van de voet. De sesambotjes hebben als doel de buigpees van de grote teen te stabiliseren. Deze ontsteking of irritatie van de sesambotjes onderaan het gewricht van de grote teen kan pijn met uitstraling naar voetholte geven. Deze pijn kan zowel bij belasting als tijdens rust optreden. Door deze klacht wordt stappen bemoeilijkt en vaak is traplopen erg uitlokkend voor de pijn.
Tijdens een podologisch onderzoek worden de afwijkende invloeden van uw lichaam in kaart gebracht om zo tot de ideale oplossing te komen. Door middel van de juiste correctie en drukvrije zones kan dit probleem zich volledig herstellen.
sesmoïditis
Dit is een holte aan de buitenzijde van de voet, voorzien door twee botstructuren. In deze holte lopen verschillende structuren samen, waaronder een zenuw. Het is de compressie op de zenuwstructuur die de pijn veroorzaakt.
Deze klacht kan veroorzaakt worden door een foutieve voetstand of een voet die dynamisch tijdens het functioneren ontstaat. Een verkeerde stand of beweging kan de ruimte gaan vernauwen en zo compressie geven op verschillende structuren, waardoor deze geïrriteerd of beschadigd raken. Hier is het belangrijk dat de juiste schoenen in combinatie met op maat gemaakte zolen de fout corrigeren waardoor de zenuw opnieuw ruimte krijgt en drukvrij komt te liggen.
sinus tarsi syndroom
Deze fractuur is meestal aanwezig ter hoogte van de middenvoetsbeentjes. Het is een breuk van een botstructuur door een overbelasting van deze regio.
Deze blessure is zeer vervelend en kan plots of geleidelijk ontstaan, hierbij is het een gevolg van een langdurige overbelasting, waarbij op 1 of meerdere middenvoetsbeentjes teveel druk op bot aanwezig was. Als deze druk zich zal blijven herhalen, zal het bot uiteindelijk breken. Je zal moeilijker kunnen lopen en het afwikkelen van de voet zal pijn veroorzaken, er kan zich ook zwelling een roodheid ter hoogte van de breuk bevinden.
Podologische zolen kunnen deze regio drukvrij leggen om het herstel te bevorderen en een nieuwe breuk in de toekomst te vermijden.