De rug en zijn complexiteit integreren ons bij MOOV, verschillende pijnklachten worden bij ons verholpen. Lees hieronder welke klachten allemaal met de juiste inlegzolen kunnen opgelost worden.
Beenlengteverschil
Dit ontstaat wanneer er een verschil is in lengte tussen linker- en rechterbeen en resulteert in een scheefstand van het lichaam. Het verschil kan zowel in onderbeen als bovenbeen voorkomen. Hierdoor kunnen er klachten optreden van heup,rug en nek. Hierdoor kunnen er klachten op alle niveaus van het lichaam optreden, van voet tot en met de nek.
Een beenlengteverschil kan zowel anatomisch als functioneel zijn. Een anatomisch verschil is te wijten aan verschil in botlengte, terwijl een functioneel verschil door een asymmetrische voetstand kan optreden. Het ontstaan kan verschillende redenen hebben: een genetische afwijking, een ongeluk, prothese van heup of knie, botbreuken,… Bij kinderen in de groei komt deze asymmetrie geregeld voor, maar is zeker niet abnormaal, de benen groeien namelijk niet tezamen.
Bij volwassen geeft de scheefstand van het bekken een disbalans waarop het lichaam na verloop van tijd kan reageren door het uiten van pijn. Typerend voor een verschil in beenlengte is dat klachten zich gaan situeren aan 1 kant van het lichaam, maar dit wil niet zeggen dat een verschil altijd pijn zal veroorzaken.
Door een screening bij MOOV kan deze asymmetrie opgespoord worden en indien nodig verholpen door middel van een ophoging in de zolen te verwerken of een asymmetrische correctie te verwerken in de zolen zodat we de oplijning van de voeten corrigeren en de bekkenstand gelijk wordt gezet.
bekkenkanteling
Door een blokkade van linker of rechter bekkenhelft ontstaat er een disbalans. Waardoor het simultaan naar voor en achter bewegen van beiden bekkenhelften niet juist gebeurt.
Dit wordt vaak niet direct opgemerkt, maar kan verschillende pijnklachten rond de regio van het bekken en de rug veroorzaken. Wanneer dit wordt vastgesteld wordt dit best behandeld bij een kinesitherapeut of osteopaat. Soms is herhaaldelijke behandeling nodig. Wanneer de blokkade van 1 bekkenhelft optreedt door een disbalans in het lichaam wordt best spiersterkte en zwakte en lichaamsstatiek nagekeken. Hierin kan de podoloog ook een dankbare rol spelen met op maat gemaakte zolen.
hernia
Een hernia wordt veroorzaakt door de een 'scheur' in een tussenwervelschijf (discus), hierdoor zal de kern naar buiten uitpuilen en de ruggenmergzenuw afknellen. Dit kan lokale pijn en uitstralingspijn veroorzaken.
De uitstulping of hernia kan verder komen uit de slijtage van de wervelschijven, wat in de hand gewerkt wordt een verkeerde lichaamshouding, een overbelasting, te weinig beweging en de erfelijkheidsfactor kan ook een rol spelen. De pijn kan in fasen van hevige en minder hevige opstoten opkomen en kan ook uitstralen naar bil of been.
Zolen kunnen de hernia niet laten verdwijnen, maar wel de symptomen temperen wanneer het afrolpatroon verkeerd is, een beenlengteverschil aanwezig is, het schokbrekingsmechanisme van de voeten afwezig is,… Dit probleem gaat meestal behandeld worden via een multidisciplinaire samenwerking met arts, kinesitherapeut, en andere disciplines indien nodig.
Een te grote 'holte' in de onderrug, een standsafwijking van de wervelkolom.
Deze stand van de onderrug wordt mee bepaald door de positie van het bekken, hierbij staat het bekken naar voor gekanteld. Andere oorzaken kunnen volgende zijn: verzwakte buik- en rugspieren, zwangerschap, overgewicht, hoge hakken, genetische aanleg, hypermobiliteit,… Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
MOOV bekijkt het totaalpakket, van voeten tot de rug en kan met op maat gemaakte inlegzolen een oplossing zijn voor lage rugpijn.
hyperlordose
Acute pijn in de onderrug, kan meerdere oorzaken hebben. Deze brede verzamelnaam gaat veelal gepaard met verkramping van de spieren en een irritatie van de lage rugwervels. Lumbago staat ook gekend als ‘spit’ of ‘verschot’ in de volksmond.
Overbelasting wordt hierbij als grootste oorzaak aanzien, maar ook andere factoren zoals: facetarthropathie, zwakke buik- en rugspieren, een verkeerde beweging, stress, overgewicht,… spelen hierin hun rol. De pijn kan enorm hevig en stekend zijn, uitstralen en naar benen en billen toe en gaan zowel houding als beweging belemmeren.
De behandeling met zolen kan verschillende aspecten van oorzaak en gevolg aanpakken. Door de voetstand te corrigeren, een eventueel beenlengteverschil op te hogen, demping in de zolen te creëren kunnen zolen zowel preventief als curatief een immens verschil maken.
lumbago
Dit is een zijdelingse verkromming van de rug, waardoor één of twee 'bochten' ontstaan. Dit kan zowel structureel als functioneel voorkomen. Een structureel scoliose wordt niet beïnvloed door een verkeerde stand van de voeten, beenlengteverschil of een spierdysfunctie. Een functionele scoliose daarentegen wel.
Deze aandoening is in sommige gevallen erfelijk. Het hoeft niet perse klachten veroorzaken, maar het is steeds raadzaam om deze afwijking te laten nakijken. Zowel bij een structurele als een functionele scoliose hebben podologische zolen een meerwaarde door de wervelkolom te stabiliseren en zo mogelijk ook te corrigeren . Het doel van de inlegzolen is steeds om achteruitgang te vermijden en pijnklachten onder controle krijgen.